فرایند توسعهی نرم افزارهای متنی بر وب را میتوان به طور کلی به دو بخش Front-end و Back-end تقسیم بندی کرد. اگر بخواهیم یک سایت پویا یا دینامیک داشته باشیم، نیاز به زبانهایی غیر از زبان های طراحی UI که آن را در برنامه نویسی سمت کلاینت یا Front End مورد بررسی قرار دادهایم، خواهیم داشت.
به طور کلی، یک سایت Static یا ایستا سایتی است که تنها یکسری اطلاعات ثابت (همانند سایت آشنایی با یک شخصیت که به معرفی وی و آثارش می پردازد یا یک سایت شرکتی معمولی که صرفاً توضیحی در ارتباط با آن شرکت میدهد) را در اختیار کاربران قرار میدهد. در مقابل سایتهای Dynamic یا پویا، سایتهایی هستند که امکانِ تعاملِ کاربران با مالک سایت را فراهم مینماید. این تعامل میتواند شامل نظردهی، ثبت نام در سایت، ورود به ناحیه ی کاربری، تولید محتوا و … باشد. برای مثال، سایت نارِم یک سایت دینامیک است این که شما خواهید توانست نظر خود را در ارتباط با این آموزش در پایین همین صفحه ابراز نمایید یا اقدام به درخواست سفارش نمایید.
اکنون که با تفاوت سایتهای استاتیک و دینامیک آشنا شدیم، در ادامه ببینیم که برای برنامهنویسی یک سایت دینامیک از چه زبانهایی میتوانیم استفاده کنیم. زبانهای برنامه نویسی مختلفی برای کدنویسی Bak End یک سایت دینامیک وجود دارند که از آن جمله میتوان به زبانهای زیر اشاره کرد:
- PHP
- Hack
- #C
- Python
- Perl
- Ruby
- Java
- JavaScript
و …